onsdag 30 september 2015

Äntligen dags för poängjakt

Äntligen är dagen för seriepremiären här!!

Värnamo står för motståndet och det är ju skitsvårt att veta hur lagen står sig mot varandra.
Båda lagen verkar vara förväntade topplag så det kan säkert bli en bra match.

Så jag tycker inte man ska missa den.

Till ikväll så saknas Grönis som är sjuk och Oliver Johnsson som är skadad. Hur laget formeras kan ni se på hemsidan.

Som det ser ut nu kommer vi tyvärr inte ha möjlighet att sända matcherna på webben som vi gjort tidigare.
Jag kommer dock köra lite liverapportering från matcherna.
Sen återstår det att se om jag behöver åka till BB i eftermiddag eller inte. Men om jag är på plats i hallen ikväll så kommer jag lägga ut en länk till liverapporteringen här.

Liverapportering här!

Fyra andra matcher spelas i serien ikväll. Alvesta-Jonstorp, Nittorp-Lund, HA74-Motala och Mjölby-Osby.
Ska man ge sig på ett tips så blir det att jag tror Alvesta, Lund, HA74 och Mjölby vinner sina matcher. Å så OIK då.

Nu kör vi!

/Ole

tisdag 29 september 2015

Stora hockeytvåan-tipset, OIK-style

Igår presenterade jag min ranking på lagen i serien som ju drar igång i morgon.
Jag har även bett ett gäng personer i och runt klubben ge sina tips på vilka lag de tror blir topp 4 och därmed tar sig till Alltvåan.
Alla verkar rörande överrens om en sak i alla fall…

Så härmed presenterar jag Stora Hockeytvåan-tipset, OIK-style:

Andreas Rigoll (ordförande)
1. OIK
2.Motala
3.Värnamo
4.HA74 Sävsjö

Dave Lindarv (back och lagkapten)
1.OIK
2.Värnamo
3.HA74 Sävsjö
4.Mjölby

Pierre Pompom Thörnqvist (sportgruppen)
1.OIK
2.Värnamo
3.Mjölby
4.HA74 Sävsjö

Andreas Grönqvist (forward)
1.OIK
2.Mjölby
3.Alvesta
4.Värnamo

Jennie Ryttse (Supporterklubben och medlem i styrelsen)
1.OIK
2.HA74 Sävsjö
3.Alvesta
4.Lund

Dennis Karlsson (målvakt)
1.OIK
2.Nässjö
3.Mjölby
4.Värnamo
Bubblare: Alvesta

Tord Törgren (sportansvarig hockeygymnasiet)
1.OIK
2.Alvesta
3.Mjölby
4:Lund

Patric Larsson (supporter)
1.OIK
2.Alvesta
3.Lund
4.Värnamo

Björn Berg (Materialförvaltare)
1.OIK
2.Värnamo
3.Lund
4.Mjölby

Karl Larsson (Suppleant styrelsen)
1.OIK
2.Alvesta
3.Jonstorp
4.Värnamo

Magnus Stark (webmaster)
1.OIK
2.Lund
3.Alvesta
4.Värnamo

Mikael Månsson (vaktmästare)
1.OIK
2.Mjölby
3.Lund
4.Boro/Vetlanda

måndag 28 september 2015

Seriekollen: Sammanfattning & mitt tips

Under de senaste veckorna har jag gått igenom de övriga lagen i serien här på bloggen och det ska nu mynna ut i någon form av tips av hur jag tror tabellen kommer se ut när 22 matcher är spelade i december.

Men ett lag har jag inte gått igenom och det är OIK. 

De flesta har väl koll på vårt lag men lite kort kan vi ju konstatera.
Dennis Karlsson är uttalad etta i målet och det är ju självklart inga konstigheter. Han är absolut en av toppmålvakterna i serien.
På backsidan har vi bland annat spelare som Dave Lindarv och Tommie Samuelsson och det är inget annat lag i serien som kan matcha det. Även om vi i dagsläget har få seniorbackar i truppen så är backbesättningen stabil med 4 seniorer som kommer hjälpa de juniorer som får chansen på bästa sätt.
Forwardsuppställningen håller riktigt bra klass. Vi har mängder med rutin från division 1-spel och tre kanadensare som är här för att prestera vilket de redan gjort i träningsmatcherna. Lägg därtill ett gäng hungriga juniorer som ska visa vad de går för så kan jag inte annat än att tycka att OIK:s trupp är den klart vassaste på pappret.

MEN

Man vinner inga matcher på pappret utan det är på isen det ska ske. Går man ihop till en väl fungerande grupp och har full fokus under 60 min per match så har man bra chans att vinna denna serien. Vill inte sätta någon onödig press på laget och man kanske inte vinner serien men till Alltvåan (Topp 4) bör man ta sig. Serien känns oerhört svårtippad då det är många lag man inte mött på mycket länge.
Men min ranking av serien blir så här:
(Klickar ni på lagen så kommer ni till genomgången av respektive lag)

1. Olofströms IK

I morgon kommer jag presentera "Stora serietipset" här på bloggen, då kanske vi får facit.

/Ole

Seriekollen: Värnamo GIK

Värnamo GIK

Hemmahall: Aplarinken, kapacitet 1000 pers.

Placering förra säsongen: 10:a i Hockeytvåan södra B, 3:a i Hockeytvåan södra B vår, utslagna av Alvesta i Play off 1 mot kval till hockeyettan.

Träningsmatcher: Värnamo-Nittorp 4-3, Värnamo-Alvesta 4-0, Värnamo-Hanhals 2-3, Värnamo-Osby 2-1, Bäcken-Värnamo 3-4, Boro/Vetlanda-Värnamo 3-6, Värnamo-Bäcken 3-2 e str, Hanhals-Värnamo 4-1

Värnamos trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=499

Målvakter:

Alexander Emanuelsson och Jakob Karlsson heter målvaktsparet i Värnamo. Båda är nya för säsongen då Emanuelsson är värvad från Ljungby och Karlsson kommer närmast från Trojas J20. Det kan nog bli en hård kamp mellan dem om vem som ska ta förstaspaden.

Backar:

Bland backarna finns det väl ingen som direkt sticker ut utan det verkar vara en jämn uppställning där de flesta har en del rutin från spel i division 2. Henrik Ruud har dessutom en del rutin från division 1 då han spelat med Örebro, Lindlöven och Kumla på den nivån.

Forwards:
Här har man ett riktigt vasst kort i Victor Wallin som man värvat in från Dalen till denna säsongen. Förra säsongen noterade han 21 poäng på 30 matcher med Dalen i Hockeyettan och totalt har han över 200 matcher på division 1-nivå med Halmstad, Jonstorp, Helsingborg och Dalen. Detta har gett 180 poäng så han kommer leverera rejält i denna serien. En riktig nyckelspelare. Andra intressanta forwards är Ted Nilsson och Emanuel Tedenby (bror till Mattias Tedenby) som troligen kommer vara långt framme i interna poängligan.

Värnamo har ett lag som kommer att vara med och slåss om platserna till Alltvåan. Man har en jämn backuppsättning och en del spets framåt. Man har också haft en riktigt stark försäsong där man vunnit 6 av 8 matcher och båda förlusterna har kommit mot Hanhals.


/Ole

söndag 27 september 2015

Bron, seger och förlust

Vi börjar off topic med lite Tv-snack.
Den magnifika (åtminstone sett till säsong 1 och 2) serien "Bron" drog igång ikväll igen. Äntligen får man väl säga. MEN, jag saknar den danska polisen Martin som ju varit en av huvudpersonerna tidigare. Hoppas verkligen man lyckas ersätta honom. Skådespelarinsatsen på Saga Norén är dock lysande. Säsong 3 blir nog bra den också.

Åter till hockeyn och dagens genrep mot Osby. Känslan är väl att man fick precis det svar man ville från denna matchen. Förlust och sex insläppta mot Alvesta i fredags var väl inte direkt var man hoppas och trott där.
Men Hellas lovande bättring och så blev det också bara två dagar senare. Fem gjorda och noll insläppta får ses som ett bra genrep inför premiären på onsdag.
Belmin noteras för ett mål igen. Måste säga att han varit en riktigt positiv överraskning så här långt. Att kanadensarna levererar är både bra och väntat.
Extra härligt att Dennis fick hålla nollan med!

Nu väntar Värnamo i seriepremiären på onsdag. Det blir en väldigt bra värdemätare direkt då de troligen kommer vara ett lag i den övre delen av tabellen denna säsongen.

Vi väntar ju tillökning i familjen och beräknad dag var igår vilket gör att vi är på övertid nu. Dessutom så känns det som att onsdagens premiär kan vara i fara för min del. Dålig tajming får man säga men jag får ta det på mig. Blir det fler barn i framtiden så ska det banne mig bli en sommarfödsel.

J18 mötte Pantern borta i deras andra seriematch idag. Dessvärre blev det förlust med 5-2. Men man var bra med i matchen och Pantern avgjorde med två mål sent i matchen. OIK:s mål stod Bøgelund och Knez för.
Bara att ta nya tag där och nästa match är redan på torsdag då man möter Jonstorp hemma i HBM Arena.

Nu avslutar vi denna helgen med en kopp kaffe och lite slötittande på NFL.

/Ole

lördag 26 september 2015

Seriekollen: Osby IK

Osby IK


Hemmahall: Osby Ishall, kapacitet 1515 pers.

Placering förra säsongen: 9:a i Hockeytvåan södra B, 5:a i Hockeytvåan södra B vår.

Träningsmatcher hittills: Osby-Karlskrona J20 5-2, Värnamo-Osby 2-1, Olofström-Osby 6-4, Osby-Jonstorp 3-2

Osbys trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=492

Målvakter:
Osbys målvaktsduo heter Niklas Lindh och Hampus Evaldsson. Lindh är ett nyförvärv från Lund där han statistiskt sett hade ett tungt år i fjol. Evaldsson var backup i Osby förra säsongen och målvaktssidan kan vara ett frågetecken för Osby.

Backar:
Osbys backar ett gäng unga killar där den äldsta är 22 år och sen ligger resten strax runt 20 år. Äldst är Mattias Håkansson som har gjort en del matcher i division 1 med moderklubben Mörrum. Två andra intressanta backar är Anton Virtanen och Erik Jönsson. Virtanen spelade en säsong i division 1 med Enköping i fjol och innan dess gjorde han två säsonger i en amerikansk juniorliga. Jönsson kommer till Osby från ett par säsonger med Tingsryds J-lag varav han hade ett bra år förra säsongen i SuperElit.


Forwards:
På forwardssidan är Tjecken Jakub Komma en viktig stöttepelare. 33-åringen har 220 matcher i division 2 med Tyringe och Osby och det har resulterat i 365 poäng. Dessutom har han gjort en säsong i division 1 för ett antal år sen. Jesper Adolfsson och André Folkestad är två unga killar som noterade bra med poäng förra säsongen. Adolfsson gjorde 29 poäng på 29 matcher och han har före det tillbringat några säsonger i Rögles J20 SuperElit lag med goda resultat. Folkestad fick ihop 26 poäng på 22 matcher. En rutinerad räv är Mikael Tomasson. 34-åringen har ett antal säsonger i division 1 med olika lag men de senaste säsongerna har han tillbringat i Uddevalla i division 3. Värt att nämna är att han faktiskt har gjort 9 matcher i SHL med Malmö. Dock var det för 15 år sen. Självklart är han inte på toppen av karriären nu men tillsammans med Komma är han en mycket viktig pjäs i detta laget. En svårbedömd spelare är kanadensaren Ben Skinner. Han är faktiskt bror till Jeff Skinner i Carolina Hurricanes. Nu kommer han till Osby efter att ha stått över hela förra säsongen. Blir intressant att se om han är fågel eller fisk.

Känslan är att Osby nog kan hålla till på övre halvan av tabellen förutsatt att målvaktssidan håller. Man har rutin blandat med en del unga och hungriga spelare så Osby kanske till och med kan vara med och kriga om Alltvåanplatserna.

/Ole

fredag 25 september 2015

Lära och gå vidare

Torsk i Alvesta. 6-4 blev det till slut.

Det började ju bra och när man fick höra resultatet efter en period (1-3) så kändes det fint.
Andra perioden verkar dock ha lämnat en del frågetecken. Precis som mot Osby så släppte man tre puckar på rad, Skillnaden denna gången var att ledningen inte var lika stor idag.
När OIK sen kvitterade i slutdelen av andra så trodde jag nog att OIK skulle ta tillbaka matchen men så blev det tyvärr inte och Alvesta fixade segern med två mål i slutperioden.

Hoppas man ser detta som en liten "ögonöppnare". OIK är en av seriefavoriterna men jobbet kommer inte att göra sig självt.
Nu ska man inte gräva ner sig för en torsk i en träningsmatch mot ett annat förväntat topplag men när serien är igång så gäller det att göra bra ifrån sig under 60 minuter.
Vi lägger förlusten idag i lärande-facket och så hoppas vi på nya friska tag i sista träningsmatchen mot Osby på söndag.

Jacob Bøgelund verkar återigen ha gjort bra i från sig och min känsla är att han kan bli ett utropstecken redan i höst. Kul också att Belmin stänker in puckar mest varje gång nu.

/Ole


Ny match å fler stora siffror

Då var det dags för näst sista träningsmatchen.
Alvesta borta ikväll och det kan bli en bra värdemätare på var vi står just nu. Alvesta är en tänkbar toppkandidat i vår serie.

Man har verkligen valt en intensiv avslutning på försäsongen med tanke på att det är match både ikväll och på söndag och sen är det dags för seriepremiär på onsdag.

Kommer inte vara på plats i Alvesta ikväll och ej heller i Osby på söndag men som vanligt kommer det en rapport på officiella hemsidan efter matcherna.

Skrev ju om att OIK:s 10-11 åringar slog KIK med 33-0 förra veckan. 
Det förekommer stora siffror även på J20-sidan. Eller vad sägs om Kallinge J20-Mörrum J20 0-17!
Krifs lag sköt 8 skott på hela matchen så även om alla hade gått in så hade man ändå torskat med 9 måls marginal...

På ett sätt kan man köpa stor skillnad på lag i 10års åldern. Men att det skiljer så mycket på juniorsidan känns oroväckande. Åtminstone för ett av lagen.

/Ole


onsdag 23 september 2015

Några in och några ut

Det har hänt en del saker i truppen de senaste dagarna.

Två backar har lämnat och det är inte mycket att säga om det. Wennström nyttjade en klausul i sitt kontrakt och tog chansen i Tyringe istället och André Olsson kommer satsa på studier så vi får tacka dem för tiden i klubben.

Backsidan ser i dagsläget lite tunn ut när man tittar på antalet backar A-truppen. Endast 4 seniorbackar finns med för tillfället.

Man lär ju plocka in i alla fall en back till och sen blir det nog juniorer på resterande platser.
Det ska bli intressant att se vilka av dem som tar chansen. Så här långt är det ju Daniel Bech, Anton Gullers och Sebastian Nilsson som har fått chansen i träningsmatcherna. Sen har vi ju Philip Andersson som varit skadad men som säkert kommer få chansen att visa upp sig när han är i full form med tanke på att han var med redan i fjol. Sen finns det säkert ännu fler som knackar på dörren till A-laget

På forwardssidan är det raka motsatsen och här finns nu 13 spelare i A-truppen.
Rasmus Willman har fått sitt try out-kontrakt omvandlat till ett vanligt kontrakt.
Belmin Mesanovic har beslutat sig för att köra en säsong till i OIK och Viktor Nilsson anslöt i slutet på förra veckan.
Lägg därtill att vi har fyra juniorer som testat i ett par träningsmatcher så här finns gott om valmöjligheter.

Ni har säkert sett att jag gått igenom de flesta av de andra lagen i serien här på bloggen och jag skulle vilja påstå att OIK:s forwardsbesättning är den klart vassaste och bredaste.
När backsidan är klar så kommer den också hålla bra klass och toppar som Lindarv och Samuelsson är inget annat lag i serien i närheten av.
Å så har vi Dennis i målet som utan tvekan är en av de vassaste i serien.

Osby och Värnamo är de lag som återstår att gås igenom i Seriekollen och när det är gjort kommer jag lägga fram mitt tips av serien.

Skadeläget i truppen just nu är att Oliver Johnsson troligtvis är borta några dagar och i övrigt är alla friska och krya.

/Ole

Seriekollen: Nässjö HC

Nässjö HC


Hemmahall: Höglandsrinken, kapacitet 1200 pers.

Placering förra säsongen: 7:a i Hockeytvåan södra B, 6:a i Hockeytvåan södra B vår.

Träningsmatcher hittills: Nässjö-Borås ?-?, Ulricehamn-Nässjö 5-3, Nässjö-Motala 5-2, Nässjö-HA74 4-3 e str (cup), Nässjö-Alvesta 2-3 e fl (cup), Boro/Vetlanda-Nässjö 5-2 (cup),  Motala-Nässjö 8-5

Nässjös trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=491

Målvakter:
Nässjö har tre unga målvakter i truppen där Henrik Karlsson är den äldsta med sina 20 år. Han har värvats in från Dalens J20-lag till denna säsong och ska nu göra sin första seniorsäsong. Emil Karlsson och Viktor Olausson är 19 respektive 17 år och alltså fortfarande juniorer. Det ser lite riskabelt ut, åtminstone på pappret, att ha en trio med så unga målvakter.

Backar:
Bland backarna ser det ganska tunt ut på av det man kan läsa sig till. Blekingekillen Björn Kullberg har spelat J-hockey med Kallinge, Karlskrona och Tingsryd. Efter det har han spelat två säsonger med Gislaved i division 2 och verkar dessutom ha gjort det bra. 

Forwards:
Forwardssidan består till största del av unga killar som inte har så mycket seniorerfarenhet. Man har värvat in två killar från Oskarshamns J20-lag till denna säsongen Herman Roth och Jesper Jansson heter dem och de verkar ha producerat hyggligt i J20 Elit. Precis som bland backarna så finns det inga spelare med meriter från några högre nivåer än division 2.

Nässjös lag består till största del av unga killar och det är en ganska så meritlös trupp på pappret. Högst troligt kommer Nässjö att få hålla till i nedre delen av tabellen. Allt annat vore en positiv överraskning.

/Ole

måndag 21 september 2015

Seriekollen: Nittorps IK

Nittorps IK


Hemmahall: Nittorps Ishall

Placering förra säsongen: 11:a i Hockeytvåan södra A, 7:a i Hockeytvåan södra A vår, 2:a i kvalserie A till Hockeytvåan och därmed nedflyttade till Hockeytrean 2015/2016.
Senare fick man en friplats till årets Hockeytvåan då Ljungby drog sig ur serien.

Träningsmatcher hittills: Motala-Nittorp 2-3, Värnamo-Nittorp 4-3, Nittorp-Rönnäng 7-1, Bäcken-Nittorp 8-0, Nittorp-Alingsås 3-6.

Nittorps trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=326

Målvakter:
Man har tre egna produkter i truppen på målvaktspositionen. Tim Norén verkar vara den mer rutinerade av dem och han ett par säsonger i division 2 samt några matcher i division 1 på kontot. I fjol stod han i Ulricehamn och hade en räddningsprocent strax över 90%.

Backar:
Även på backsidan är det mestadels egna produkter. Den av backarna som ser vassast ut på pappret är dock ingen egen produkt. Det är Jesper Hoffman som har ett par säsonger i J20 SuperElit med Södertälje och Björklöven följt av några säsonger i division 1 med Väsby och Nittorp. Över lag känns det som en tunn backbesättning.

Forwards:
Det mest intressant bland forwards är att man har fyra svårbedömda Letter där. Albert Boluss gjorde visserligen en hygglig säsong i Nittorp i fjol men Leonards Rimjans, Miks Komuls och Artjoms Dasutins är det svårt att sätta in i denna serien. De har förvisso en del J-landskamper för Lettland på kontot så vi får avvakta och se vad de kan bjuda på här i Sverige. I övrigt är det en hel del unga killar som heller inte är lätta att sätta in i sammanhanget.

På pappret har Nittorp en av de klart tunnaste trupperna i serien och de har i princip bara egna produkter tillsammans med fem Letter. Nittorp åkte ur Hockeytvåan i fjol, men fick sen en friplats när Ljungby hoppade av, och de kommer nog få slita hårt för att det inte ska bli en repris på det denna säsongen.

/Ole

söndag 20 september 2015

Segrar och Svärda på besök

Osby besegrades med 6-4 i dagens träningsmatch och Blekinge-OIK är fortfarande storebror OIK.

Stundtals spelade OIK riktigt bra och när man höjde farten var man nån klass bättre än Osby. Första perioden var godkänd och den andra var bra men vad som hände i tredje perioden vet jag inte riktigt.
Att gå 0-3 känns inte helt bra även om det bara handlar om en träningsmatch.
Bättre fokus än så krävs när det ska spelas om viktiga poäng.

Gjorde intervjuer med Hellström och Greken efter matchen. Kan ses på klubbens hemsida senare.

Vår trio från Kanada visade att de kommer bidra med en hel del poäng denna säsongen. Dave kommer att hänga en hel del baljor i framförallt PP. Rolandsson är en trevlig överraskning och Belmin kan bli ett fint tillskott om han blir kvar i klubben denna säsongen.
Å att Dennis kommer vara en av seriens mest stabila målvakter är lika självklart som att Zlatan inte har någon att leka med i fotbollslandslaget.

Fick en trevlig pratstund med Thomas "Svärda" Svärdström som var på besök. Även han lirar i division 2 för tillfället. Efter tre år i OIK hamnade han ju i Danmark säsongen 12/13. Där åkte han på en hjärnskakning mot slutet av säsongen och sen flyttade han hem till Sandviken igen. Han missade nästan hela säsongen 13/14 pga den skadan men i slutet av den säsongen kom han tillbaka och var med om att spela upp Sandviken i division 2. Å där håller han fortfarande till.
Huvudsysselsättningen just nu är dock studier och hockeyn är mer en kul hobby. Han tyckte dock att hockeyn var roligare än på mycket länge just nu.
Förra säsongen mötte han Leclair och Mendelsohn ett par gånger och han trodde att de skulle passa bra här nere också.

"Synd" att han pluggar där uppe, annars hade han kunnat vara en rolig ersättare till Wennström som ju lämnade i fredags.

Vi kan också notera att J18 vann sin seriepremiär mot Boro/Vetlanda idag. 4-2 blev slutresultatet. Härligt med seger i premiären och målen stod Simon Knez 2, Jesper Bøgelund och Max Nilsson för.
Den här satsningen man gjort på Hockeygymnasiet har slagit väl ut och juniorhockeyn känns intressantare än på väldigt länge.

Vill även nämna ett annat OIK-lags resultat idag. OIK:s 10-11 åringar mötte Kristianstad på bortaplan.
OIK vann den matchen...
Med 33-0...
Imponerande!

/Ole

OIK vs OIK

Idag är det dags för ny träningsmatch och det är den sista på hemmaplan. Nästa vecka väntar ju sen de två avslutande försäsongsmatcherna på bortaplan.
Men idag är det till HBM-Arena vi ska bege oss och det är Osby som står för motståndet. Det andra OIK med andra ord.
Blir intressant att se hur vi står oss mot denna säsongens enda derbymotståndare.

Så här formerar Hellas laget idag:

Dennis i mål och Hytten är backup.

Harrison-Grönqvist-Norrman
Lindarv-Green

Mesanovic-Mendelsohn-Leclair
Wijk-Bech

Mattias Nilsson-Rolandsson-Viktor Nilsson
Sebastian Nilsson-Gullers

Willman-Stålhand-Lööv-Johnsson
(Ännu inte klart vem av dem som blir extra forward)

Nya namn i truppen till dagens match är ju dels senaste nyförvärvet Viktor Nilsson samt backen Sebastian Nilsson som är back från juniortruppen.

Ännu är det inte helt klart om jag kommer vara på plats i eftermiddag då det väntas tillökning i familjen inom kort.
Men om jag är på plats så kommer jag lämna lite rapporter från matchen här: OIK-Osby

/Ole

lördag 19 september 2015

Seriekollen: Motala AIF

Motala AIF


Hemmahall: Exeohallen, kapacitet 1200 pers.

Placering förra säsongen: 1:a i Hockeytrean södra D, 1:a i Alltrean södra B, 1:a i kvalserie D till Hockeytvåan och därmed uppflyttade till Hockeytvåan 2015/2016.

Träningsmatcher hittills: Motala-Nittorp 2-3, Motala-Mjölby 5-4 e str, Motala-Tibro 6-3, Nässjö-Motala 5-2, Mjölby-Motala 5-2, Motala-Nässjö 8-5

Motalas trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=489

Målvakter:
Man har tre målvakter i laguppställningen för tillfället. Mest meriterad av dem är nyförvärvet Simon Zurawski som har spelat i Hockeyettan med SK Lejon de två senaste säsongerna. Adam Carlsvärd och Philip Hanning är de övriga två målvakterna i truppen.

Backar:
Det finns för närvarande bara fem backar i den officiella truppen så här lär man fylla på med ytterligare namn. Känslan är väl att ingen av de backarna sticker ut något speciellt. Man har dock värvat en Isländsk landslagsspelare i Ingthor Arnason. Dock oerhört svårt att värdera hur han står sig i Hockeytvåan.

Forwards:
Forwards har man betydligt fler och mest meriterad där är Marcus Schelin. Han har 233 matcher i division 1 med bla Vimmerby, Motala och Mjölby. På dessa matcher har han noterat 114 poäng. Han ser ut att bli en mycket viktig kugge i detta Motala. Amerikanen Andrew Deters kommer närmast från spel i collegeliga ”over there” och han är väl ett av de mer intressanta korten i detta laget.  Man har ytterligare en Isländsk landslagsspelare i Johann Leifsson.


Motala som är nykomlingar i serien då de tog klivet upp efter ett år i division 3 känns som ett av de mer svårbedömda lagen i serien. Förutom möjligen Schelin så saknas det riktiga profiler i laget. Känslan är att de troligen kommer hålla till på den nedre delen av tabellen och jag skulle bli väldigt förvånad om de skulle strida om platserna till Alltvåan.

/Ole

torsdag 17 september 2015

Seriekollen: Mjölby HC

Mjölby HC


Hemmahall: Toyota Material Handling Arena, kapacitet 1500 pers.

Placering förra säsongen: 6:a i Hockeytvåan södra B, 1:a i Hockeytvåan södra B vår, Utslagna i Play Off 2 mot kvalserien till Hockeyettan.

Träningsmatcher hittills: Mjölby-Tibro 5-2, Motala-Mjölby 5-4 e str, Tranås-Mjölby 5-0, Boro/Vetlanda-Mjölby 4-3, Mjölby-Motala 5-2.

Mjölbys trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=324

Målvakter:
Marcus Besterman och Oliver Källbom heter målvaktsparet i Mjölby. Båda har spenderat juniortiden i Linköpings organisation och har därmed en bra hockeyutbildning i bagaget. Besterman är den mer rutinerade av de båda och han har gjort fem säsonger i division 1 med Mjölby innan de åkte ner i division 2 till förra säsongen. Hans räddningsprocent i fjol landade på strax över 90%.

Backar:
På backsidan känns Victor Carlsson som den största stjärnan. Han har 180 matcher i division 1 med Vita Hästen och Mjölby samt några bra år i J20 SuperElit med Linköping där han bland annat blev Svensk Mästare 2006. 75 poäng har det blivit i division 1 och förra säsongen noterade han 40 poäng på 36 matcher i division 2. Från Tranås har man hämtat Emil Lagerqvist som också har en mängd rutin från division 1 sedan tiden i TAIF.

Forwards:
Klart mest intressant bland forwards känns Klas Leidermark som nyligen blev klar för spel i klubben efter att ha stått över hela förra säsongen. Han är fostrad i Brynäs där han gjort ett par riktigt bra säsonger i SuperElit och han blev Svensk Mästare 2009. Efter det spelade han i högsta Collegeligan i nordamerika under fyra säsonger innan det sen blev en säsong med Sundsvall i division 1. Kommer troligen producera riktigt bra med poäng i division 2. Christian Andersson-Gran och Andreas Besterman noterade båda över 50 poäng i Mjölby förra säsongen så det råder ingen tvekan om att det finns offensiv kraft i detta laget.


Mjölby kommer troligen vara ett lag för den övre halvan av tabellen. Man missade Alltvåan i fjol men var sen totalt överlägsna i fortsättningsserien. Med ett par poängmaskiner framåt och en väldigt intressant värvning i Leidermark så kan det räcka långt mot många av lagen i denna serien.

/Ole

onsdag 16 september 2015

SHL - Min ranking del 2

Här kommer den övre delen av min SHL-ranking


7. Linköping:
Rautio och Högberg är samma målvaktsduo som förra säsongen. Stabila målvakter som dock inte tillhör toppen i ligan. Junland och Rahimi är två rejäla stöttepelare i lagets försvar. Man har dock en oerhört tung förlust i Magnus Johansson som slutat och han går nästan inte att ersätta. Även på forwardssidan har man en del tunga förluster i Taffe och Micflikier som båda var i topp i den interna poängligan ifjol. Värvningen av Niklas Persson är ruskigt viktig och han tillsammans med Little och Rakhshani måste leverera. Linköping kan nog ta sig till slutspel men har ingen känsla för att de ska ta sig så långt där.

6.Frölunda:
De har två stabila och bra målvakter i Gustafsson och Johansson. Backsidan är väl ok med Tömmernäs och Fälth som toppar. Forwardssidan med bla Janmark, Figren, Johnson, Lasch och Lundqvist är jämn och bra så totalt sett så har ju Frölunda en stabil trupp. De kan ta en plats bland de sex lagen som är klara för kvartsfinal och semifinal är väl inte heller omöjligt med maxutdelning men jag tror inte de når hela vägen fram.

5. HV71:
De har ett hyggligt målvaktspar i Pettersson-Wentzel och Ersberg men de tillhör inte toppen av ligan. Bland backarna har man en del riktigt rutinerade kort i Campoli, Karalahti och O´Byrne som får dra ett stort lass. Unge Pilut känns som en back som kan slå igenom i år. På forwardssidan har de det gott ställt. Thörnberg, Christensen, Brithén, Laine, Tedenby och Chris Abbott håller alla hög SHL-klass. Thörnbergs återkomst känns oerhört viktig för HV. Hur kommer Chris Abbott klara sig utan brorsan? Om tränarekaoset som varit i HV i sommar inte har ställt till det för mycket så tror jag att laget är med i toppen av SHL. Till slut blev det ju Johan Lindbom som fick huvudansvaret och OIK-bekante Tim Brithén blev assisterande. Om någon av målvakterna höjer sig så kan HV vara ett lag som når semifinal.

4. Luleå:
Här satsar man på guld. Lassinantti i kassen hade ett riktigt bra år i fjol och håller nog förstaspaden från Daniel Larsson i år med. Backsidan ser jämn ut och ingen sticker ut speciellt mycket. Sandström är ju en ikon i Luleå och han är trots sin höga ålder still going strong. Forwardssidan är en av de vassaste i serien. Killar som Harju, Micflikier, Sweatt, Rajala och Legace har alla kapacitet att ösa in poäng. Lägg därtill unge Cehlarik som jag tror kommer ha ett riktigt bra år så  förstår man att Luleå är ett lag för toppstriden om man pallar för det favorittryck man kommer att ha på sig. Jag tror dock inte de räcker hela vägen till guld.

3.Växjö:
Regerande mästarna har nu lite mer press på sig än man haft tidigare. Man har en av ligans bästa målvakter i Cristopher Nihlstorp och en av ligans bästa backar i Cory Murphy. Bakom Murphy så finns det fler högkapabla backar och även om man har tappat Welch så står man sig starka där. Bland forwards så har man mer bredd än spets även om spelare som Rosén , Kiiskinen och Reddox är pålitliga poängmaskiner. Det ska också bli intressant att se Gynge som värvats in från Ryssland till denna säsongen. Växjö har ett av ligans bästa lag och man är en av tre heta guldkandidater enligt mig.

2.Färjestad:
Jo, jag är partisk med tanke på att FBK varit mitt lag sen femårsåldern ungefär. Men laget som FBK ställer på isen denna säsongen är det mest intressanta på många år. Två riktigt vassa målvakter i Haugen och Pogge, en backuppsättning med killar som Nygren och Holös som sprutar poäng och forwards som Ryno, Gulas och Johansson gör att jag tror på bra guldchans denna säsongen. Joel Eriksson Ek är dessutom en riktigt lovande forward som kan få ett bra år. Om FBK bara är med från start denna säsong (brukar ju inte vakna förrän runt jul annars) så är man ett topp 3-lag i grundserien och sen kan det bära hela vägen. Färjestad kommer spela under press denna säsongen men detta är en klubb som är van vid det.

1.Skellefteå:
I Markus Svensson har man en av de bättre målvakterna i SHL och backupen Erik Hanses är inte så tokig han heller. Båda gjorde en bra säsong ifjol. Backsidan är väl inte SHL:s vassaste men man tillhör toppskiktet helt klart.Tim Heed öste in poäng förra säsongen och Sebastian Aho tror jag kommer ta ett stort kliv framåt denna säsongen. Forwardssidan är imponerande och största stjärnan är förstås hemvändande Jimmie Ericsson. Han är bra på allt och en av ligans bästa spelare. Å bakom honom finns det fler som levererar. Pesonen, Zackrisson, Holmström, Forssell, Ritola, Calof m.fl och Skellefteå har nog den starkaste forwardsuppsättningen. Dessutom har man inte haft någon större spelaromsättning till denna säsongen vilket känns som en fördel. Skellefteå är garanterat med i toppen av serien och kan mycket väl ta tillbaka SM-guldet denna säsongen.

Sammanfattningsvis så tror jag på Färjestad-Skellefteå i final och förhoppningsvis får man fira guld på torget i Karlstad i april!

/Ole

tisdag 15 september 2015

SHL - Min ranking del 1

I morgon drar SHL igång med ett par matcher.
Av den anledningen har jag gjort ett försök i att förutspå hur SHL-tabellen kommer att se ut om 52 omgångar.
Prickar jag in några rätta placeringar är jag nöjd för det är inte helt lätt att förutspå denna säsongen.

Vi börjar från botten:

14. Rögle:
Lars Volden gjorde ett bra år i Hockeyallsvenskan ifjol men måste nog upp något snäpp till nu. Oscar Dansk har kapacitet men känns inte som en pålitlig SHL-målvakt. En skakig målvaktsduo på SHL-nivå. Backsidan ser ännu ”värre” ut och det känns som att många måste överträffa sig själva på försvarssidan om Rögle ska undvika kval. Bland forwards kan jag inte heller hitta några ”stjärnor” på denna nivån. Connolly har gjort någon bra säsong i FBK och Patrik Cehlin och Jesper Jensen kommer nog leverera en del men känslan är ändå att det inte kommer räcka för Rögle trots ett bra hemmastöd. Jag tror Rögle blir jumbo i SHL i år.

13. Brynäs:
Jag tror faktiskt att Brynäs kommer få det väldigt tungt denna säsongen. Backsidan imponerar inte och Starkbaum känns lite ojämn. Framåt är Anton Rödin stjärnan och det krävs nog att han, Greg Scott och Nick Johnson levererar. De har ett par intressanta unga spelare i t.ex Brodecki och Lindblom men min känsla är att det blir bottenstriden för Brynäs och jag tror faktiskt att de tvingas kvala sig kvar i SHL. Förlusterna av Andersén och Sweatt är jobbiga.

12. Karlskrona:
Nykomlingar som högst troligt kommer få kriga på i den nedre delen av tabellen. Målvaktsparet Fernström/Galbraith tillhör inte de vassaste i ligan men jag tror att någon av dem kan kliva fram i år. På backsidan får man in Grundel från FBK och han har massor med SHL-rutin. Blir viktig i KHK. Forwardssidan skrämmer väl ingen om man tittar på pappret. Men en jämn forwardsbesättning kan räcka en bit. Kellman var grym ifjol och jag tror han kommer få en bra säsong i år. KHK är nykomlingar och rankas i botten av många. Något säger dock mig att jag tror man kan undvika de två sista platserna på ren krigarinstinkt.

11. Modo:
Målvaktsduon Adam Reideborn och Jonathan Bjurö känns som den svagaste i hela SHL och det känns oroväckande för Modo. Bland backarna har man två rutinerade herrar i Noah Welch och Ryan Whitney och de kommer få dra ett jättelass. Bland forwards är det väl Byron Ritchie och Bobby Butler som sticker ut. Sen är ju Per-Åge Skröder en pålitlig rutinerad räv. Men jag har ändå ingen större känsla för Modo och om de förväntade bottenlagen överraskar positivt så är det risk att Modo kan bli inblandade i jobbiga negativa kvalmatcher i år igen.

10.Örebro:
Julius Hudacek är en toppmålvakt och Örebros största stjärna i mitt tycke. Det gäller att han fortsätter leverera om Örebro inte ska dras in i bottenstriden. Jag hittar inga stora stjärnor i Örebros backuppsättning men spelare som Ekbom, Motin och Krejcik är dugliga SHL-backar. Martin Johansson hade ett succeåri fjol och det blir intressant att se om forwarden kan upprepa den insatsen. Han spelade då med Derek Ryan som vann SHL:s poängliga men han har nu lämnat Örebro för spel i NHL. Självklart ett stort tapp för Örebro som gjorde en väldigt bra säsong ifjol. Jag tror de får svårt att upprepa den succén i år trots en storspelande Hudacek i målet.

9.Malmö:
Man har en klar förstamålvakt i Oscar Alsenfelt och ett stort ansvar kommer vila på hans axlar. Bröderna Andersson, Jens Olsson och Derek Meech är stabila backar som duger bra i SHL. Andreas Thuresson och TJ Galiardi är förstås de viktigaste förstärkningarna framåt även om Mueller och gamlingen Mcdonell kommer göra en del poäng också. Sen ska det bli oerhört intressant att se vad Henrik Hetta kan uträtta i SHL. Jag tror han kommer överraska många. Malmö känns som den klart hetaste nykomlingen och man är med och slåss om slutspelsplatserna.

8.Djurgården:
Har två spelare som jag tycker utmärker sig. Främst Patrick Thoresen som är en av de vassaste värvningarna i hela SHL till denna säsongen. Absolut en av serien största stjärnor. Dessvärre känns det som att det sen är ett stort hopp ner till resten av laget även om Sörensen och Sallinen nog lär producera en del. Tellqvist i målet är en rutinerad räv som kommer rädda en hel del poäng till Djurgården. På backsidan har man Fernholm men sen känns det tunt. DIF har ett grymt publikstöd på Hovet och bör klara sig undan bottenskiktet men längre än åttondel känns inte så troligt.

Återkommer med min ranking av den övre halvan i morgon.

/Ole

måndag 14 september 2015

Seriekollen: Lund Giants HC

Lund Giants HC


Hemmahall: Lunds Ishall, kapacitet: 1000 pers.

Placering förra säsongen: 3:a i Hockeytvåan södra B, 8:a i Alltvåan, Utslagna i Play Off 1 mot kvalserien till Hockeyettan.

Träningsmatcher hittills: Olofström-Lund 0-3, Trelleborg-Lund 2-7, Helsingborg-Lund 5-2

Lunds trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=1081

Målvakter:
På målvaktssidan är det helt nytt till denna säsongen. Man har tagit in Mathias Nord från Värnamo och Emil Lundberg från Trollhättan. Båda landade på ca 91% i räddningsprocent i sina lag förra säsongen. Det blir nog en tät kamp om förstaspaden mellan dem. Nord stod träningsmatchen mot OIK och gjorde det bra även om han inte sattes på några hårda prov den dagen.

Backar:
Det finns en del intressanta backar i Lunds trupp. Rutinerade Stefan Timglas noterade 34 poäng på 35 matcher från sin backposition i fjol. Freddie Jigmalm har ett par säsongers division 1-rutin precis som Edvin Berg och Erik Lyrvall har fyra juniorsäsonger i nordamerika i bagaget. Förra säsongen delade han mellan Falu och Hammarby och han är ett intressant nyförvärv.

Forwards:
Även på forwardssidan finns det en del intressanta namn som har producerat bra på division 2-nivå. Filip Rubensson har 85 matcher i division 1 utöver en mängd säsonger i division 2. Förra säsongen gjorde han 40 poäng på 31 matcher i Lund. Men han vann inte den interna poängligan för det gjorde Mathias Persson som fick ihop 44 poäng på 35 matcher. Persson är kvar i Lund även denna säsongen. Fredrik Arvebratt och Gustav Eckerberg är två andra killar som är goda för en hel del poäng.

Coach är rutinerade Matti Pauna som har en mängd säsonger i SHL och även en hel del landskamper på meritlistan. Han har vunnit både SM och VM-guld som spelare.

Nu ska vi inte dra för stora växlar av den träningsmatchen som spelades i Olofström för några veckor sen men den spontana känslan är att Lund nog kan vara med och strida om Alltvåan-platserna. Av de lag jag har gått igenom hittills så känns Lund som ett av de jämnaste med killar som har visat bra resultat i division 2 blandat med en del rutin från division 1. Förra säsongen nådde man Alltvåan med god marginal och chansen till repris är god.

/Ole

söndag 13 september 2015

Vi är röde, vi är hvide

Det blev en ny seger idag när Sölvesborg besegrades med 6-2.
Å ska man vara ärlig så hade allt annat än en seger varit väldigt jobbig med tanke på att SIK håller till i division 3.
Men, på ett sätt så är det nog inte helt lätt att möta ett sånt lag heller.

Nu blev det seger och enligt rapporter från folk som såg matchen så gick väl OIK ut och såg till att man vann och sen kanske inte så mycket mer.

En del spelare stod över av olika anledningar, bland annat Dave och Grönis.

En som fått bra betyg från flera håll idag är dansken Jacob Bögelund. Tyckte själv han gjorde en bra insats redan i den första träningsmatchen mot Lund. Det blir intressant att följa denna 17-åringen under fortsättningen av säsongen.

Olofström har ju kallats "Lilla Chicago" tidigare men fasiken vet om det inte är dags att ändra till "Lilla Danmark" nu?
Följande 6 danskar finns i J-truppen och de fyra första har redan provat på matcher med A-laget:

Daniel Bech 18 år back
Jacob Bögelund 17 år forward
Sören Dietz-Larsen 16 år forward
Magnus S Nielsen 17 år forward
Andreas Kikkenborg 16 år back
Daniel Gram 16 år forward

De fyra forwardsen har dessutom redan hunnit representera Danmark i U-landskamper.

Två av målen idag kom ju dessutom från danska klubbor (Nielsen och Bögelund)

Det skulle inte förvåna mig om Steelers Support funderar på att värva in dansken som sprang in på planen i EM-kvalet 2007 mellan Danmark och Sverige på Parken.

Vi är röde, vi är hvide!

/Ole

Sällsynt möte

Då var det dags för ett sällsynt möte.
Match mot Sölversborg hör inte till vanligheterna men idag är det dags.

Man har lite småkrasslighet i truppen idag så det är några som står över men det är inga allvarliga saker.
Så här är det tänkt att man ställer upp:

Dietz Larsen-Harrison-Norrman
Bech-Green

Nielsen-Mendelsohn-Leclair
Wijk-Wennström

Nilsson-Rolandsson-Bögelund
Olsson-Vlasov

Johnson-Stålhand-Lööv

Dennis Karlsson står och Erik Malmgren tar dörren.

Två nya namn kan vi konstatera här.
Artiom Vlasov är 20 år och har lirat i Boden tidigare. Son till den mer bekante Igor Vlasov.
Sören Dietz-Larsen är en 16-årig dansk som anslutit till klubbens J-trupp nu i höst.

Är själv inte på plats pga jobb idag men rapport kommer som vanligt på hemsidan ikväll.

/Ole

torsdag 10 september 2015

Seriekollen: Jonstorps IF

Jonstorps IF


Hemmahall: Jonstorps Ishall, kapacitet 999 pers.

Placering förra säsongen: 5:a i Hockeytvåan södra B, 2:a i Hockeytvåan södra B vår, Utslagna i Play Off 2 mot kvalserien till Hockeyettan.

Träningsmatcher hittills: Jonstorp-Osby 3-1, Helsingborg-Jonstorp 3-0, Halmstad-Jonstorp 6-4

Jonstorps trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=332

Målvakter:
Anton Svensson var en stabil målvakt förra säsongen och han noterade fina 93% i räddningsprocent. Statistiskt sett var han seriens bästa målvakt i strid med Tex Williamsson i Tyringe. Det känns som att en hel del ansvar vilar på hans axlar. Tobias Klein och Jesper Jönsson heter de övriga målvakterna i truppen.

Backar:
I nuläget verkar det som att man bara har 6 backar i truppen så man kan ju anta att det ska in någon till där. Sebastian Ström ser ut att vara den man lutar sig emot på den positionen. Med 24 matcher i SHL, 102 matcher i Allsvenskan och 50 matcher i division 1 är han förstås en mycket viktig spelare i Jonstorp. Moderklubben är Helsingborg men han har representerat Rögle, Malmö, Västerås, Sundsvall och Kristianstad under karriärens gång. Även några matcher i Bakersfield i ECHL har det blivit.

Forwards:
Bland forwards så finns det väl inte någon som direkt sticker ut när man går igenom truppen. Emil Condrup har runt 100 matcher i division 1 med Helsingborg så han får väl ses som den mest meriterade. 36 poäng har han noterat på de matcherna. Ifjol fick han ihop 22 poäng på 26 matcher i Jonstorp. Även Mattias Bäckström har ett par säsonger i division 1 på meritlistan. Christoffer Malm är den i årets trupp som gjorde mest poäng ifjol. 26 poäng på 40 matcher blev det till slut.


Jonstorp verkar ha en ganska jämn trupp där ingen direkt sticker ut när man tittar på statistiken. Främsta poängplockaren förra säsongen, Jesper Ekroth är inte kvar. Backen Ström är den klart mest meriterade spelaren och han drar troligen ett stort lass tillsammans med en storspelande målvakt. 
Känslan är att Jonstorp nog inte hamnar i den absoluta toppen av tabellen. Vill dock minnas att man har en lite mindre rink i Jonstorp och det kan nog göra att de har lite större hemmaplansfördel än andra lag.

/Ole

onsdag 9 september 2015

Läget med laget

Snart är vi halvvägs i denna veckan som slutar med en träningsmatch mot Sölvesborg på söndag. Lär vara väldigt länge sen som OIK å SIK möttes.

Laget har kommit igång med förmiddagsträningar ett par dagar i veckan. På de passen är det individuell träning och man fokuserar på spelarnas egna utveckling.
Känns som ett väldigt bra upplägg.

På de "vanliga" träningarna är det ett bra driv och full fart. Det smäller lite här å var och ispåsarna får jobba efter passen.
I truppen är alla hela å friska och Rasmus Willman har nu blivit av med den gula tröjan och går därmed för fullt på träningarna igen.

/Ole

måndag 7 september 2015

Seriekollen: HA74 Sävsjö

HA74 Sävsjö


Hemmahall: Sävsjö Ishall, kapacitet 1000 pers

Placering förra säsongen: 8:a i Hockeytvåan södra B, 4:a i Hockeytvåan södra B vår.

Träningsmatcher hittills: HA74-Ulricehamn 3-2

HA74 Sävsjös trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=507

Målvakter:
Målvaktsduon heter Gabriel Popanicic och Felix Carlberg där den förstnämnda av dem hade huvudansvaret under säsongen som gick. Han hade en räddningsprocent på drygt 91% under de 30-talet matcher som han spelade. Det får anses vara klart godkänt.

Backar:
Bland backarna får Tobias Ternelius ses som den klart mest meriterade pjäsen. Han har gjort drygt 100 matcher i division 1 med Mörrum och Vimmerby. Dessförinnan spelade han juniorhockey i Hv71 och Björklöven. Tobias, som har Diö som moderklubb, kom till HA74 förra säsongen och svarade för 11 poäng från sin backposition. Han har även representerad Sverige i ungdomslandslag som 16-18 åring.

Forwards:
En av seriens klart mest meriterade spelare finner vi här i Olof Svensson. Han har gjort över 400 matcher i division 1 med Tingsryd och Mörrum och han kommer förstås bli den store ledaren i detta laget. Det är en imponerande värvning som HA74 gjort här. 256 poäng har han noterat under åren i division 1. Bakom Svensson ser det tunnare ut. Gustav Andersson och Simon Lantz är de som noterade hyggligt med poäng under förra säsongen då båda snittade 1 poäng per match.

HA74 har en av seriens största profiler i Olof Svensson men känslan är att det är lite tunt bakom honom och de kommer få svårt att nå den övre halvan av tabellen. Man har tappat en hel del spelare som var tongivande förra säsongen. Thomas Josefsson noterade 50 poäng på 34 matcher och Branden Eden 27 poäng och ingen av dem är kvar. Inte heller Linus Bladström och backen Niko Kluuskeri som båda har goda meriter från division 1 finns kvar.
Vi kan också notera att Gustav Borglin, som ju har gjort två säsonger med OIK, tränar med HA74 i nuläget så om han skulle skriva på för dem lär han bli en tongivande spelare i deras lag.


/Ole

söndag 6 september 2015

Säsongens första seger

5-1 seger mot seriekonkurrenten Alvesta.
Målskyttar: Green, Mendelsohn, Rolandsson, Grönqvist och Leclair.

En träningsmatch är en träningsmatch men ändå roligt med en seger.
Var som sagt inte på plats själv men rapporterna från matchen går i dur.
Främst andra perioden verkar ha varit bra.
Kanadensarna levererar direkt men även killar som Rolandsson, Bøgelund och Dennis i målet har fått beröm för sina insatser.

Ringde å väckte Coach Hellas runt 19.30 ikväll. Lite yrvaket  meddelade han att han var ganska nöjd med lagets insats idag. Främst det faktum att killarna visade rätt attityd var glädjande. Han tyckte också det var riktigt roligt med så bra stöd från läktaren som det var trots att det bara var en försäsongsmatch.

Närmare 400 pers hade tagit sig tillhållen för dagens match, Bra för att vara träningsmatch!

/Ole

Dags för match igen

Då var vi framme vid den andra träningsmatchen för säsongen. Matchen mot Alvesta börjar kl 15:30 i HBM-Arena.
Två veckor har gått sen den förra matchen mot Lund.
Förhoppningsvis har man under dessa veckor tagit ett par kliv framåt i sina förberedelser. Å dessutom så har ju de tre kanadensarna också anslutit sen sist.

Hur man formerar laget blir klart först efter lagets värmning nu på förmiddagen men Dennis kommer vakta målet och Hytten är backup.

Tyvärr kan jag själv inte vara på plats idag men lite kommentarer efter matchen kommer ändå på hemsidan under kvällen.

/Ole

lördag 5 september 2015

Seriekollen: Boro/Vetlanda

Då tar vi en genomgång av ännu ett motståndarlag, nämligen:

Boro/Vetlanda


Hemmahall: Borohallen, kapacitet 2000 pers.

Placering förra säsongen: 4:a i Hockeytvåan södra B, 5:a i Alltvåan, Utslagna i Play off 1 på väg mot kvalserien till Hockeyettan.

Träningsmatcher hittills: Inga

Boro/Vetlandas trupp på Eliteprospect: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=480

Målvakter:
Man verkar ha samma målvaktsduo som förra säsongen i Joakim Berggren och Anton Dunåker där den förstnämnda av dem har varit den som stått de flesta matcherna. Han ser också ut att ha gjort ett riktigt bra jobb då han landade på en räddningsprocent på 92% under fjolåret.

Backar:
I Henrik Gustafsson och Ted Svensson har man två rutinerade backar på division 2-nivå. En kul fakta om Svensson, som har Kristianstad som moderklubb, är att han för några år sedan gjorde en säsong i Skien IHK i norska fjärdeligan! och där noterades för 80 poäng på 17 matcher. Det är ett hyggligt snitt som back. En intressant back kan Thim Skog vara. Han hade ett riktigt bra år i Tingsryds J20-lag i fjol och om han fixar övergången till seniorhockeyn så blir han nog nyttig för Boro/Vetlanda. Kim Carlsson har 20-talet matcher i division 1 på meritlistan och det är han ensam om.

Forwards:
När vi snackar rutin så kan vi lika gärna gå in på Joakim Andersson direkt. Han gjorde fantastiska 14 säsonger i klubben, som också är hans moderklubb, innan han förra säsongen lade skridskorna på hyllan och blev assisterande tränare. Nu har han valt att göra comeback och han lär bli en bra tillgång om fysiken fortfarande är som den ska. Totalt har han gjort 269 matcher i division 2 och noterat respektabla 371 poäng. Bästa poängplockare ifjol var Emil Bihorac och han finns fortfarande kvar i truppen. Göteborgaren med Frölunda som moderklubb gjorde 42 poäng på 36 matcher. Han har också ett 40-tal matcher i division 1 innanför bältet. Man har en ”dubbelpassare” i laget i Evan Mackintosh som har både amerikanskt och engelskt pass. Han har spelat i allt från juniorhockey på amerikanska östkusten till den Nya Zeeländska ligan. En säsong i Spanien har också hunnits med och nu är det dags för debut i Sverige. Förra säsongen spelade han i den brittiska andraligan. Återstår att se hur bra han kan producera här. En annan som sticker ut lite i truppen är blott 15år gamla Linus Karlsson. Förra säsongen noterade han 29 poäng på 20 matcher i Boro/Vetlandas J20-lag och det är bra om man är 5-6 år yngre än sina motståndare. Adam Nilsson är ett nyförvärv som tillhört Oskarshamn men som förra säsongen var utlånad till Västervik. Nästan 30 matcher blev det där och med det är han den som har flest division 1-matcher i laget. Han har faktiskt noterats för en match i OIK under säsongen 13/14.

Känslan är väl att Boro/Vetlanda inte kommer att tillhöra toppen av serien men man har en del intressanta spelare i laget. Man har dock tappat två riktiga poängmaskiner i Marcus von der Geest och Victor Lindman som båda har tagit klivet upp i Hockeyettan.

/Ole

torsdag 3 september 2015

Seriekollen: Alvesta SK

Då tänkte jag dra igång en liten genomgång av lagen som vi kommer möta nu under hösten. Många nya bekantskaper blir det och det är inte helt lätt att värdera hur bra/dåliga lagen är. När alla lagen gåtts igenom ska jag försöka mig på ett litet tabelltips också. Först ut är Alvesta.

Alvesta SK


Hemmahall: Virdavallens ishall. kapacitet 1200 pers

Placering förra säsongen: 2:a i Hockeytvåan södra B, 4:a i Alltvåan, vidare från Play off, 6:a i kvalserien till Hockeyettan.

Träningsmatcher hittills: Värnamo-Alvesta 4-0

Alvestas trupp på Eliteprospects: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=603

Målvakter:
Man har samma målvaktsduo som förra säsongen i Alexander Lindberg och Johan Salomonsson. Den förstnämnde var förstamålvakt och jag minns matchen här i Olofström i kvalserien i våras där han gjorde en ruskigt bra insats. Hans räddningsprocent förra säsongen låg runt fina 92%. Salomonsson har rutin från både Allsvenskan och division 1 så känslan är att Alvesta har det bra ställt på målvaktsfronten.

Backar:
Här känns det inte riktigt lika bra ställt. Ingen av backarna i nuvarande trupp har några meriter från spel högre än division 2. Alexander Svensson är rutinerad på division 2-nivå, har Alvesta som moderklubb, och var den back som noterade flest poäng i fjol. Robin Danielsson kan vara en intressant spelare. Han tillhör de äldre backarna i laget och har fyra säsonger med college och universitetshockey i Nordamerika i bagaget när han nu ansluter till Alvesta. Moderklubb är Växjö.

Forwards:
På denna position finns det några intressanta namn. Oliver Holm är rutinerad och har runt 100 division 1 matcher på meritlistan. Ifjol var han bästa poängplockare i Alvesta och gjorde skapliga 55 poäng på 51 matcher. Erik Lagerblad har nyligen förlängt sitt kontrakt med klubben och även han gjorde bra med poäng i fjol. Han har även haft två bra säsonger i Växjö Lakers J20-lag och det är också Lakers som är hans moderklubb.  Benny Berglund känner vi till från ett par säsonger i Nybro och även han har drygt 100 matcher i Hockeyettan i bagaget.

På tränarsidan har man två välkända namn. Inte så kända som ledare men som spelare. Linus Bladström (huvudtränare) har vi ju stött på under flera säsonger när han spelade i Kallinge och Chris Nybeck (assisterande tränare) från hans tid i Nybro. Båda gör nu sina första säsonger som coacher.

Sammanfattningsvis så känns det spontant som att Alvesta nog kommer hålla till på övre halvan av tabellen då man har det bra ställt på målvakts och forwardsfronten även om man verkar ha tappat en del spelare av bra kvalité i Markus Eriksson, Robin Hedström och Martin Eliasson.


Det blir en intressant värdemätare när vi möter Alvesta på söndag. 

/Ole

onsdag 2 september 2015

Veckouppdatering

Då har man återgått till jobbet igen efter föräldraledighet och semester. Lite mindre tid att blogga då men det kommer inte glömmas bort. 

Inom kort tänkte jag börja på en liten genomgång av de elva andra lagen i serien. Blir ju många nya motståndare kommande säsong och det känns som att man har rätt dålig koll på dem.
Idag är det fyra veckor till seriepremiär! 

Laget krigar vidare på isen i sina förberedelser. De tre transatlanterna har ju anslutit nu och gjort några pass. Har dock inte sett dem in action ännu. De kommer att finnas med i nästa match som är på söndag.
Alla är igång för fullt bortsett från Willman som fortfarande kör med no contact-tröja men hans rehab går åt rätt håll.
Coach Hellas meddelar att farten och fokusen har höjts och man gör framsteg hela tiden. Fokus just nu ligger på grunderna i det egna spelet.

På söndag väntar alltså nästa träningsmatch. Alvesta hemma kl 15.30
Kan tyvärr inte vara på plats själv så kommer inte kunna göra några videointervjuer men någon typ av sammanfattning kommer ni få.

/Ole