söndag 24 april 2016

Det finns många OM, om man tänker på det

Då var det söndag igen å här kommer ett litet inlägg.

I dagsläget är det 48 lag som är klara för spel i Hockeyettan.
Men kommer det verkligen vara dessa lagen som startar nästa säsong i Hockeyettan?
Arlanda Wings verkar ju t.ex ha stora problem med att klara av fusklösningen (rekonstruktion) på sina ekonomiska problem. Tidigare i veckan kom ju en nyhet om att rekonstruktören inte skulle få igenom sitt förslag då kommunen inte var med på banan.

 Vad händer om Wings går i konkurs?

OIK är ju ”nästa lag på tur” att erbjudas en plats i Hockeyettan om något skulle hända. I alla fall om man ska spela med 4st 12-lagsserier.

 Ett annat alternativ är ju att man inte ersätter ett lag som ev går i konkurs utan spelar med 11 lag i en av serierna. Vill minnas att man gjorde det ett eller två år när OIK spelade i Hockeyettan.

Men om nu Wings eller något annat lag av någon anledning lämnar Hockeyettan och OIK erbjuds en plats, vad gör OIK då?

Min personliga åsikt är helt klar: Säg tack för erbjudandet men nej tack.
Anledningen är så klart ekonomin. Ett år till i Hockeytvåan mår man inte dåligt av och när nu dessutom Mörrum anslutit så bör det bli lite mer inkomster och intresse med tanke på derbyn.
En annan anledning är ju att det är svårt att ställa om från tvåan till ettan så sent som i maj/juni. Budget kommer vara satt, och det är stor skillnad på att bygga ett lag för Hockeyettan vs Hockeytvåan.

Vad händer då om OIK erbjuds en plats och tackar nej?

Kollar man placeringarna i kvalserien så skulle Tierp vara nästa lag att erbjudas plats då de blev bästa 4:a i kvalserierna eftersom de hade några måls bättre målskillnad än Mjölby som blev näst bästa 4a.

Många OM är det.

 Å det kan ju lika gärna bli så att nuvarande 48 lag står på start i höst. Men lite funderar man ju.

OIK håller styrelsemöte i veckan som kommer. Då ska man sätta upp ramar för kommande säsong och så går jakten på ny sportansvarig och tränare vidare.

Man är ju inte lite sugen på att det ska börja droppa in lite positiva nyheter kring OIK nu.

Slutligen: Sista klubblagsmatchen på svensk is säsongen 15/16 har spelats idag (tror jag). Frölunda tog hem SM-guldet efter en stark finalserie mot Skellefteå. Även om det bär emot lite i mitt FBK-hjärta att värsta rivalen vinner så gratulerar jag Frölunda och deras anhängare till guldet!

/Ole

söndag 17 april 2016

Börja om på noll igen

Det går ju en tid mellan bloggarna nu men tänkte att jag i alla fall skulle försöka mig på en blogg i veckan nu under off season. Någon typ av veckosammanfattning eller liknande. Ska försöka göra det till en söndagsrutin.

Det har ju inte hänt så mycket utåt sett kring OIK sen förra säsongen tog slut för nästan tre veckor sen. Det jobbas dock febrilt bakom kulisserna så man ska inte tro att arbetet ligger nere bara för att man inte hör något utåt.

Men i fredags så small det till rejält!

Tränare Johan Hellström, som hade ett år kvar på kontraktet, valde att lämna OIK för annan uppgift på högre nivå.
Vart det blir återstår att se men det är i alla fall inte Hanhals eller Oskarshamn som de flesta verkar tro.
Väldigt kul för honom så klart och ett stort grattis till nya jobbet! Det har varit ett rent nöje att jobba med Hellas under säsongen som gått. En skön snubbe.

Väldigt tråkigt för oss med tanke på att vi nu återigen får börja om på noll. Precis som vi gjort varje år sen Söderström lämnade oss och det är ju ett bra tag sen.

Inför kommande säsong såg man ju en chans till lite kontinuitet där Hellas gjort ett riktigt bra jobb och man var ju bara en placering ifrån att flyttas upp till Hockeyettan.
Det kändes därmed rätt spännande inför hans andra år och vad som skulle kunna komma ut av detta.
Nu blir det inte så vilket jag personligen tycker är väldigt tråkigt.

Nu har styrelsen en jävla massa att göra. Sedan tidigare så har vi ju ingen spelare under kontrakt. Förra säsongens sportsligt ansvariga har flaggat för att det kanske inte blir en fortsättning och nu finns alltså ingen tränare heller. Det var ju den enda posten som var tillsatt, fram till i fredags.

Nu sitter det bra folk i styrelsen men man har mycket jobb att göra parallellt med sina "vanliga" jobb. Man är förstås redan igång med detta och vad jag förstått är det ett styrelsemöte i veckan som kommer. Kanske kan det börja komma lite news efter det?
Men nu måste man till en början spika sportchefen/gruppen så att man sen kan hitta en ny tränare så att vi sen kan börja bygga den nya truppen.

Den nya truppen ja.

Tommie Samuelsson har ju lagt skridskorna på hyllan. Dave Lindarv har ju också hintat att det lutar åt samma håll.
Tänk om Dave säger jag!
Att tappa både Tommie och Dave på en gång blir sannerligen inte lätt.

Det gäller att försöka behålla en stomme från föregående säsong. Den truppen gjorde ju det uppenbarligen rätt bra med tanke på hur nära avancemang vi var.
Det finns sex spelare som jag ser som absoluta högsta prio på att behålla.

*Dennis Karlsson var en av tvåans absolut vassaste målvakter, speciellt efter jul och framåt. Han är en stor nyckel att få behålla i kassen.
*Torbjörn "Hytten" Viktorsson var uttalad backup och han visste vad som gällde. Tror han spelade 7 matcher under Dennis skada på hösten och hade 4 segrar och 3 förluster. Så att han duger även i kassen vet vi men hans största roll är i båset och omklädningsrummet. Utan tvekan en av de absolut viktigaste spelarna där under säsongen som gick. Minst ett år till Hytten!
*Dave Lindarv och här är ju all motivering överflödig.
*David Norrman river och sliter och har den perfekta inställningen till jobbet. En egen produkt som betyder väldigt mycket.
*Andreas Grönqvist var ledande center och levererade genom hela säsongen.
*Robin Rolandsson var för mig säsongens överraskning. Han hade ju lagt av. Men jävlar vad han levererade! Dessutom egen produkt. Bara att köra vidare Rolle!

Ryan Harrison är ju klart en man jättegärna har kvar men han lär få anbud högre upp i systemet så han lär inte gå att behålla.
Sen ser jag gärna att fler ur föregående trupp blir kvar men dessa sex är som sagt högsta prio enligt min syn,
Juniorerna har jag lämnat helt utanför då jag antar att alla lär vara kvar med tanke på att de har minst ett år kvar i skolan. Bland dem finns en hel del spännande namn inför nästa säsong.

/Ole

söndag 3 april 2016

Vi tar en vända till i Hockeytvåan

När förra inlägget skrevs så hade OIK precis blivit klara för spel i kvalserien.

Nu är det snart en vecka sedan den kvalserien tog slut.

Tiden går fort...

Säsongen är nu över och OIK landade på en tredjeplats i kvalserien.
Högst troligen innebär det spel i Hockeytvåan även kommande säsong.
Om man räknar på att det ska vara 48 lag i Hockeyettan (4 serier med 12 lag i varje) så är OIK det 49:e laget just nu.
Seriesegrarna i kvalserierna var givna en plats i Hockeyettan. Även de som kom tvåa bör vara klara.
Troligen blir det sen så att de två bästa treorna i kvalserie södra, västra och östra blir erbjudna en plats.
OIK blev tredje och sämsta trea.

Med andra ord krävs det att något lag tackar nej till en plats för att OIK ska komma på tal.

Så personligen är jag inriktad på spel i Hockeytvåan säsongen 2016/2017

Å jag ser en hel del positivt i det.

*Klubbens ekonomi får ett år till på sig att återhämta sig.
*Mörrum har åkt ner en division vilket innebär heta derbyn och Osby är kvar. Samtidigt har hårdsatsande Kalmar gått upp från trean.
*Man kan fortsätta ge bra med speltid till juniorer som är på väg uppåt. Ta två killar som Sören Larsen och Jacob Bøgelund till exempel. Killar som gjorde det riktigt bra denna säsongen och var med A-laget i princip från start till slut. Ge dem en sommar med härlig träning så blir de spännande att följa i höst. Å det finns fler. Totalt har ett 15-tal juniorer fått visa upp sig i A-truppen under säsongen som gick.
*Om OIK skulle fått spela i Hockeyettan så hade ekonomi inte tillåtit speciellt mycket större spelarbudget än vad man har i Hockeytvåan. Det innebär att man troligen fått kriga i botten på ettan. Å då vet vi att publiksiffran inte blivit så hög. Nu har åtminstone jag förhoppningar om att vi kan kriga i toppen av Hockeytvåan precis som vi gjort denna säsongen.

Jag vet inte hur andra känner det men jag tycker att säsongen som nyss tagit slut har varit den roligaste på ett bra tag. Att vinna matcher och ligga i toppen av tabellerna är roligare än att förlora var och varannan match och spela negativt kval.

Så ja, det finns en hel del positivt med att spela kvar i Hockeytvåan en säsong till!
Långsiktigt är förstås Hockeyettan målet. Men det är ingen mening att vara där innan man har ekonomi till det.

OIK krigar som fan för att ordna upp sin ekonomi på det ärliga och rätta sättet till skillnad från många andra som istället har valt den "enkla" vägen med rekonstruktion och därmed inte behövt göra rätt för sig till 100%.

Det är jag stolt som fan över!

/Ole